Funk Gilde Assortiment

Vol trots presenteren we hier zes van onze lekkerste funky snacks.

Alle snacks zijn ambachtelijk gemaakt door Bob, Abel en Leen van Funk Gilde.

Kimchi kroket

Onze klassieker: de enige echte Kimchi Kroket, in knalgeel krokant jasje! Met ragout op basis van kimchi (op Koreaanse wijze gefermenteerde pittige kool) en stukjes kimchiwortel voor een extra funky bite.

Kaas-Kimchi kroket

Dan de knapperige Kaas Kimchi Kroket: gevaarlijk lekker door de combinatie van kimchi en drie soorten kaas (Comté, Tynjetaler en Gruyère). Onze kaas komt van de legendarische Fromagerie Kef.

Salto kroket

En ten slotte knalt onze rode Salto Kroket door de frituur: dankzij de gefermenteerde tomaten een ware explosie van frisheid en umami!

Kimchi Jjigae
pastei

Pastei met Kimchi jjigae (een Koreaanse klassieke stoofpot – nu in een funky vega jasje)

Oude kaas met knolselderij
pastei

Pastei met oude kaas met gekonfijte knolselderij: zacht gegaarde knol in boter met oude kaas, Comté, Tynjetaler en Gruyère

Gefermenteerde tomaat
pastei

Pastei met gefermenteerde tomaat (de basis van de Salto Kroket) en seizoensgroenten

FG-LE-V52

Kroketten & Pasteitjes

Onze kroketten zijn perfect voor bij de borrel, op een broodje of bij een salade.

Daarnaast maakt Funk Gilde overheerlijke pasteitjes met drie soorten funky vulling. Hiervoor gebruiken we de ragout die overblijft na het rollen van onze kroketten – en daar geven we een compleet nieuwe twist aan. De ragout is van ons, maar we hadden deze ambachtelijke pasteitjes niet zo lekker kunnen maken zonder Pom-Pie! De pasteitjes kunnen in de oven worden afgebakken.

Wil je onze snacks bestellen of op je menukaart zetten? Neem contact met ons op

What the… Funk?

Bij Funk Gilde ontwikkelen we ‘funky’ ambachtelijke snacks. Als je weleens je neus in een fermentatieproces hebt gestoken, weet je ook wat we bedoelen met ‘funk’… We houden ons graag bezig met fermentatie, een van de oudste voedselverwerkingstechnieken ter wereld. In al onze snacks en drankjes verwerken we gefermenteerde producten. We betreden het liefst ongebaande paden, op zoek naar nieuwe recepten en formules, maar we laten ons ook graag inspireren door de grootmeesters en klassiekers. Dat zie je al meteen aan de eerste snack die Funk Gilde op de markt heeft gebracht: de Kimchi Kroket. Deze combinatie van de oer-Hollandse kroket en pittige Koreaanse kimchi is uniek. Zo verenigen we verschillende keukens in een funky snack die (bijna) iedereen lekker vindt!

FG-LE-V27

Waarom fermentatie?

Fermentatie is voor ons als een onderwaterwereld: een wereld waar we nog maar heel weinig vanaf weten, een wereld vol verborgen smaakvolle schatten. En onze zoektocht naar nieuwe smaken is nog maar net begonnen. Omdat we minder vlees en vis willen gebruiken, vallen er ook smaken weg – maar die vangen we op met verschillende gefermenteerde groenten. Ons fermentatie-avontuur is begonnen bij kimchi: gefermenteerde kool, licht pittig en vol kruiden, naar Koreaans recept. De melkzuurbacterie die hier zijn werk doet, zorgt ervoor dat de kool zacht en zuur wordt, en een totaal nieuwe smaakbeleving veroorzaakt. Na onze kennismaking met deze fermentatietechniek zijn we ook gaan experimenteren met onze eigen shoyu, miso, cider, amazake, kaas en nog veel meer. Neem bijvoorbeeld onze huisgemaakte biergist-garum, een smaakmaker die de oude Romeinen al gebruikten. Hiervoor worden gist-eiwitten afgebroken en omgezet tot een umami smaakmaker. Gist is normaalgesproken afval uit de bierbrouwerij, maar voor ons de eiwitbasis voor fermentatie.

lees meer...

‘Gilde’ staat voor onze zoektocht naar het verbinden van specialisten en ambachtslieden die zich bezighouden met fermentatie. De mogelijkheden van fermentatie zijn eindeloos. Aan Funk Gilde de taak om deze ambachtslieden op te sporen, samen te brengen, en op die manier nieuwe snacks te ontwikkelen. Laagdrempelig en eigenzinnig. Zo nemen we restaurants, cafés en consumenten mee in onze funky revolutie.

 

Zo experimenteren we volop in de keuken. En natuurlijk mislukt dat soms, maar het ‘schot in de roos’-gevoel van een nieuwe, unieke, nog niet omschreven smaak, zorgt ervoor dat we steeds dieper in deze onderwaterwereld willen duiken.

This is how we roll

Bij Funk Gilde zijn we continu op zoek naar nieuwe samenwerkingen, technieken en combinaties. We stoppen veel tijd in het perfectioneren van onze recepten en we kijken daarbij ook kritisch naar de herkomst van onze grondstoffen. Het liefst bestellen we onze grondstoffen direct bij de boer, teler of kok. We kijken onze leveranciers bij voorkeur recht in de ogen aan en we betalen ze graag een eerlijke prijs. Een beter voedselsysteem staat of valt tenslotte met het creëren van nieuwe en eerlijke verdienmodellen voor de boer. We werken zoveel mogelijk samen met producenten die hun steentje bijdragen aan een eerlijk, transparant en verantwoord voedselsysteem.

En daarom…

nemen we onze kimchi af van OH NA MI (kimchiproducent bij Kitchen Republic, onze buurman in de keuken), komt onze kaas van Fromagerie Kef, een begrip in Amsterdam en omstreken, halen we diverse bonen en bloemsoorten bij onze collega-gildemeesters van het Molenaars Gilde en nemen we wortel en andere groenten af van boeren uit de regio.

Maar we zijn er nog niet

We zouden hier graag willen schrijven dat onze ingrediënten voor 100% bij lokale boeren en producenten vandaan komen. Dat is helaas (nog) niet waar. Voor ons als jong bedrijf is dat niet altijd haalbaar, om de simpele reden dat de korte keten vaak duurder is dan de groothandel. Daarnaast is het soms ontzettend lastig om te bepalen wat ‘duurzaam’ is, ondanks onze jarenlange ervaring in de wereld van duurzaam voedsel. Een voorbeeld: we willen onze kroketten wel veganistisch maken door margarine of kokosvet te gebruiken in plaats van boter. Minder zuivel = minder CO2-uitstoot, toch? Maar: hoe duurzaam worden die andere grondstoffen geproduceerd en hoe controleren we duurzaamheidsclaims vanaf de andere kant van de wereld? Uiteindelijk is in dit soort kwesties voor ons smaak nummer één – daarna volgt de rest.

 

Funk Gilde werkt vanuit Kitchen Republic in Amsterdam: de productiekeuken waar we op ambachtelijke manier onze kroketten rollen. Kitchen Republic is een prachtig opstapje voor startende ondernemers in de voedselindustrie, waar je geleidelijk kunt werken aan investeringen in je bedrijf. Daarnaast is het een plek als een fermentatiepot: ideeën en kennis broeien, borrelen en worden met andere ondernemers gedeeld.

Hier eet je onze snacks

Honger gekregen? Op de kaart hieronder zie je waar je onze kroketten kunt kopen of bestellen. Zelf interesse om de snacks van Funk Gilde op de (menu)kaart te zetten? Laat het ons weten!